ساحل

- ایده ما (پروژه ملی –کلان)

طی بررسی های صورت گرفته از میان ۳۳ کشور جهان که بحران آبی را در ۲۰۴۰ تجربه خواهند کرد، ۱۴ کشور در منطقه خاورمیانه خواهند داشت. همه کشورهای اطراف ایران نیز  به اندازه ما در همین وضعیت قرار خواهند گرفت. این یعنی تجمع همه تشنگان در یک‌جا و رقابت شدید بر سر قطره قطره آب.

     ایران در هر دو طرف معادله با  چالش مدیریت عرضه و تقاضای آب روبرو است . درطرف عرضه آب، منابع آبی پایدارمان را تا جایی که می‌توانستیم مصرف کردیم و در طرف تقاضا نتوانستیم الگوهای مصرف خود را تغییر دهیم. بنابراین باید مقوله دیگری مانند فناوریهای کاهش مصرف، باز چرخانی آب، جمع آوری روان آب ها ،احداث آب شیرین کن و بکارگیری فناوریهای نوین تامین آب مخصوصا استفاده حداکثری از انرژی تجدید پذیر و مدیریت یکپارچه عرضه و تقاضا در دستور کار کشور قرار گیرد، تا آینده بتوانیم بخش عظیمی از خاک ایران را از بحران کم آبی نجات بدهیم .

  البته این به معنای آن نیست که در مدیریت آب کشور فناوری دیده نشده است بلکه باید فناوری از موضوعی حاشیه ای به بطن مدیریت عرضه و تقاضای آب جابجا شود.

    در این مسیر، استارت‌‌آپ‌های ریز و درشتی در کشورهای دیگر به موضوع آب پرداخته اند، برخی از این فناوری‌ها شامل آینده پژوهی در صنعت آب،  استفاده از نانو فناوری در تصفیه آب، کنترل کننده‌های آبیاری، استفاده از سنسور ها اندازه گیری و اپلکیشن ها آنلاین در مدیریت مصرف آب، فناوری های نمک‌زدایی، در دسترس قرار دادن داده‌های بزرگ، تغییر طراحی توالت، استفاده از پهپادها در جمع‌آوری و تحلیل داده‌ها برای مدیریت آب، بازچرخانی آب با فناوری پیشرفته ،توربین‌های تولید آب از رطوبت هوا و.... اشاره کرد.

 فناوری ها قطعاً می‌توانند بر روی معادله تولید و مصرف آب در هر دو طرف( عرضه و تقاضا) تأثیرگذار باشد و نقش مهمی را در گذر از بحران بی‌آبی بازی کند.

در برنامه ششم توسعه که از سوی مقام معظم رهبری به دولت ابلاغ شده" توسعه اقتصادی دریایی جنوب کشور محور چابهار- خرمشهر با تأکید بر توسعه سواحل مکران مورد توجه جدی قرار گرفته است".

گروه ساحل با توجه به اهمیت استراتژیک سواحل مکران برای آینده‌ی کشور و کمبود شدید آب در این نواحی مطالعاتی را از سال  1394 با کمک نخبگان کشور شروع کرده و در دست انجام است. این مطالعات در راستای برنامه کلان کشور برای توسعه سواحل مکران می باشد.

طرح توسعه سواحل و جزایر کشور با رویکرد ایجاد شبکه ملی آب  اولویت خود را در گام اول ایجاد شبکه تامین آب شیرین با کیفیت کشاورزی در سواحل جنوبی کشور به طول 1800 کیلومتر از جنوب شرقی کشور در استان سیستان و بلوچستان تا جنوب غربی کشور در استان خوزستان طراحی شده است.

  پیش بینی می شود با ایجاد شبکه ملی آب در بیست سال آینده علاوه بر تامین آب شرق و فلات مرکزی در سواحل جنوبی کشور و جزایر افزایش جمعیت و توسعه منطقه را شاهد خواهیم بود و صنایع و شهر های جدید در سواحل کشور احداث خواهد شد.

اهداف طرح: 

1- بسترسازی جهت انجام پژوهش‌های جزئی‌تر پیرامون شبکه ملی آب و مسائل جانبی توسعه

2- راه اندازی استارت آپ‌های مرتبط با موضوع شبکه ملی آب

3- ایجاد یک بانک اطلاعاتی جامع از مطالعات انجام شده قبلی کشور و مرتبط سازی سازمان‌ها و نهاد‌های مختلف مرتبط با آب جهت مشارکت در طرح شبکه ملی آب

4- استفاده حداکثری از ظریف بخش خصوصی و سرمایه مادی و معنوی نخبگان خارج از کشور

5- بستر سازی انجام فعالیت های اجرایی در راستای حوزه های فعالیت شبکه ملی آب شامل شیرین سازی آب دریا، شبکه انتقال آب، مهار و استفاده از سیلاب‌ها و ریزش‌های جوی، روش‌های تصفیه و استفاده مجدد از پساب.

6-همچنین  استفاده از انرژی های تجدید خورشیدی، امواج و باد در راستای تامین انرژی طرح

7- تعریف کسب و کارهای نوین به تناسب نیاز و موقعیت جغرافیایی هر منطقه

- سابقه اجرا و درآمدزایی:

آذر 98