Task force 59

1- تشکیل گروه ویژه ۵۹

   در 18 شهریورماه 1400( 9سپتامبر 2021 میلادی) ، فرماندهی مرکزی نیروی دریایی آمریکا، یک گروه ضربت جدید با عنوان گروه ویژه 59،   برای ادغام سریع سیستم های بدون سرنشین و هوش مصنوعی با عملیات دریایی در منطقه عملیاتی ناوگان پنجم راه‌اندازی نمود. این گروه ناوگانی متشکل از بیش از ۱۰۰ شناور سطحی و زیرسطحی بدون سرنشین می‌باشد که با هم در ارتباط می‌باشند.

2- هدف از تشکیل گروه ویژه ۵۹

   مرکز فرماندهی نیروی دریایی آمریکا تحت فرماندهی ناخدا مایکل براسور که یکی از متخصصان رباتیک و از اعضای مؤسس طرح سامانه‌های دریایی بدون سرنشین «ناتو» بوده گروه ویژه 59 را تشکیل داده تا تکنولوژی‌های جدید بی‌سرنشینی را در ابعاد هوایی، زمینی و دریایی آزمایش کند. هدف از این ابتکار که بخشی از یک تجربه بزرگ‌تر موسوم به «ناوگان شبکه‌ای» است، ادغام سریع سامانه‌های خودگردان پیشرفته با عملیات‌های دریایی و کرانه‌ای در منطقه تحت کنترل ناوگان پنجم می‌باشد که شامل «خلیج فارس»، «تنگه هرمز»، «خلیج عمان»، «تنگه باب‌المندب»، «دریای سرخ»، «کانال سوئز» و بخش‌هایی از «اقیانوس هند» است.

   از جمله تهدیدات منطقه‌ای برای نیروی دریایی آمریکا، قابلیت‌های نظامی ایران می‌باشد. پدافندهای هوایی ایران که روزبه‌روز توانمندتر می‌شوند کماکان تمرکز بسیار زیادی بر خلیج فارس دارند و تهدید مهمی علیه عملیات‌های هوایی سرنشین‌دار آمریکا هستند. این تجهیزات می‌تواند حتی تهدیدی برای دسترسی یا سلب دسترسی به یک ناحیه از ترافیک هوایی و دریایی اطراف تنگه هرمز باشد.

   در حقیقت منطقه خاور میانه به‌ویژه غرب ‌آسیا با جغرافیای نیمه محصور، شرایط عملیاتی، نقاط تراکم دریایی شلوغ و زیرساخت‌های حیاتی انرژی، محیطی کاملاً چالش‌برانگیز و استراتژیک برای چنین نوآوری‌هایی است. کارکنان گروه 59 از مدیران مجرب با تخصص ویژه منطقه‌ای، شامل متخصصان سیستم‌های بدون سرنشین، عملیات‌های بدون سرنشین، ادغام نیروی رزمی، سایبری و فضایی تشکیل شده‌اند. 

3- توانایی‌های گروه ویژه ۵۹

   از جمله توانمندی‌های این گروه، افزایش بازدارنــدگی ازطریق نظارت مستمر فعالیـــت‌های سطحی و زیرسطحی و سلب قابلیت تحرکات تهدیدات منطقه و داشتن آزادی عمل در مناطق تحت کنترل متحدان ایالات متحده با استفاده از شناورهای بدون سرنشین و افزایش رصدها و پردازش الگوهای تحرکات دریایی و ساحلی، پاسخ سریع با استفاده از انواع پهپاد و هوش مصنوعی در عملیات‌های خلیج‌فارس، می‌باشد. لازم به ذکر است ماهیت فعالیت‌های گروه ویژه 59 و بیشتر پلتفرم‌های آن محرمانه بوده و دستیابی به اطلاعات آن سهل الوصول نیست.

   ابتکار گروه ویژه ۵۹ به سنتکام و شرکایش قدرت رزمی و بازدارندگی دریایی فشرده و با ریسک کم برای پرسنل آمریکایی فراهم می‌کند. با توجه به تشکیل این گروه ویژه می‌توان نتیجه گیری کرد که ایالات متحده آمریکا در حال پیگیری‌های لازم برای ملحق شدن دیگر کشور‌های منطقه‌ای به گروه ویژه ۵۹ است.

 


 

نظرات